Grand Prix AIPA z Browaru Ciechan

Ciechan - Grand Prix 2013

Dużo było zamieszania dotyczącego etykiety nowej warki ciechańskiego Grand Prix 2013. W skrócie – z opakowania znikła informacja na temat autora receptury piwa – Czesława Dziełaka, który wygrał zeszłoroczne Grand Prix na I Warszawskim Konkursie Piw Domowych. Wywołało to niemałą dysputę na temat działań Ciechana. Było – nie było. Sprawdźmy jak ma się nowa warka jednego z najlepszych AIPAs w Polsce.

Opakowanie: Nowa etykieta podoba mi się bardziej niż pierwowzór. Jest prostsza, a wciąż przynosi maksimum informacji. Poza brakiem wskaźnika IBU, otrzymujemy wiadomości na temat pełnego składu. Do tego firmowy kapsel.

Wygląd: Ciemnopomarańczowe (lekko bursztynowe) piwo. Silnie zmętnione, nieprzejrzyste i z wielką ilością pływających drożdży, które nie wyglądają zbyt apetycznie. Przeciętna piana, po której pozostaje ładny lacing.

Zapach: Obłędny! Cytrusy, żywica, świeżo skoszona trawa, zioła. Bogaty i pełny aromat amerykańskiego chmielu.

Smak: Cytrusowo-tropikalny, z lekką nutą żywicy i ziół. Dobrze zbalansowany, niezwykle przyjemny.

Odczucie w ustach: Dość wysoka, ale sympatyczna goryczka, która nie zalega ani nie męczy. Średnie wysycenie, wysoka pijalność. Grand Prix przynosi świetne orzeźwienie.

Podsumowanie: Moje ulubione (nie licząc Hoppy New Year z Pracowni Piwa) American India Pale Ale, uwarzone w Polsce. Czesław Dziełak wymyślił doskonałą recepturę i dobrze, że Ciechan postanowił regularnie dostarczać piwoszom kolejne warki tego magicznego eliksiru. Pół punktu odejmuję za mało estetyczne drożdże i niezbyt szałową pianę. Poza tym – gorąco polecam!

Tomek

ocena45

Browar: Browar Ciechan (Polska – Ciechanów)
Piwo: Grand Prix 2013 (receptura – Czesław Dziełak)
Styl:
American India Pale Ale
Alkohol:
 5,4% obj.
Ekstrakt: 15,5% wag.
IBU:
nieznane
Cena: 
7 PLN

Dodaj komentarz